ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

KO PRIDEJO TEŽKI DNEVI

NASVETI ZA MLADE

 

 

KAZALO:

 

1.      USODA

2.      DROGE

3.      SAMOMOR

4.      KAJ POMAGA, KO SEM NAJBOLJ NA TLEH?

5.      KAJ LAHKO V ŽIVLJENJU DOSEŽEM?

6.      REŠITEV IZ ZAČARANIH KROGOV IN OSEBNOSTNA RAST

7.      DUHOVNE TEHNIKE

8.      ALI SE SPLAČA BITI POŠTEN?

9.      PRIJATELJI

10.    ŠOLA

11.    STARŠI

12.    LJUBEZEN IN PARTNERSTVO

13.    SPOLNOST

14.    KAJ JE NAJBOLJ POMEMBNO, DA BOM SREČEN?

15.    USODA

16.    PRILOGE

 

 

NAMESTO UVODA

 

Našteti nasveti, spoznanja in odnos do življenja je pomagal meni pa tudi številnim mladim, s katerimi sem jih podelil.

Priročnik lahko bereš kot knjigo, lahko pa naključno izbiraš posamezna poglavja, ki te bolj zanimajo. Če ti kaj ni všeč, mirno preskoči. Vzemi tisto, kar ti je blizu. Ostalo bo mogoče uporabno kdaj drugič.

 

 

1.  USODA

 

Ko si bil otrok, je življenje krmarilo s teboj.

Nisi imel vpliva na svojo usodo.

Nisi mogel spremeniti ničesar, ker nisi vedel ali pa nisi imel dovolj moči.

Zato tudi ni smiselno, da se krivimo za nekaj, na kar nismo mogli vplivati.

Kaj pa sedaj?

 

 

2.  DROGE

 

Imaš slab dan, si napet, imaš vsega dovolj. Želiš pozabiti, se sprostiti ali pa se dolgočasiš?

Droge izgledajo zelo pripravna rešitev. Enostavno je začeti, nič se ni potrebno truditi, le malo denarja potrebuješ na začetku, pa še to ni nujno, saj te drugi častijo.

Tudi alkohol je droga! In to trda, kar pomeni, da povzroča psihično in fizično zasvojenost. Le doba, ko pride do fizične zasvojenosti, je malo daljša kot pri nekaterih drugih drogah. Najprej imaš ti pijačo, potem ima ona tebe.

Če v količini ne pretiravaš, na začetku tudi praviloma ni hudih in nezaželenih stranskih učinkov.

Droge pa ti dajo drugačno zavedanje, se morda sprostiš, smejiš, malo pozabiš na probleme, se zabavaš…

Vendar te zelo hitro potegne v začaran krog.

Droge uživaš vedno več in bolj pogosto. To postane navada in zasvojenost. Poskusiš še z drugimi drogami, saj je čez čas želenega učinka vse manj.

Potrebuješ vedno več denarja. Stranski nezaželeni učinki so vedno močnejši. Vse bolj si nervozen, vse ti gre na živce, vključno z ljudmi. Vedno več se prepiraš. Popolnoma se spremeniš. Si bolj agresiven. Vse težje delaš, razmišljaš samo še o drogi. Izgubiš službo, razideš se s partnerjem, razpade družina, ljudje se te izogibajo. Razmišljaš samo še o tem, kdaj in kako boš drogo zaužili. Zdravje ti peša. Ker ne zaslužiš dovolj, delaš kazniva dejanja, da prideš do denarja, se prodajaš - prostituiraš… Ostane samo še zasvojenost in trpljenje, želenega učinka pa ni več.

 

NA ZAČETKU:

 

ČEZ NEKAJ ČASA:

 

 

Odločitev je tvoja!

 

Če sam nimaš več moči, da bi izstopil iz začaranega kroga, poišči strokovno pomoč. Pomagali ti bodo. (Naslovi so v prilogah.)

 

 

 

3.  SAMOMOR   

 

Nimaš več volje, energije, upanja in ciljev…ne vidiš rešitve…za vse ti je vseeno. Še najbolj za samega sebe. V takšnem primeru je samomor mamljiv, daje občutek miru in pozabe.

Vendar je slepilo.

Ne morem ti reči nič drugega kot to, da ni rešitev!

Ne samo, da bi prizadel bližnje. Stvari bi še poslabšal in le malo preložil.

Če bi po poskusu samomora ostal živ, bi lahko bil trajno telesno ali duševno poškodovan.

 

Moje brezštevilne izkušnje mi dajejo spoznanje, da življenje ni takšno, kot mislimo, da je. Ni takšno, kot ga vidimo. Je mnogo več.

Raziskuj ga.

 


Življenje je izziv, sooči se z njim,

življenje je igra, igraj jo,

življenje so sanje, uresniči jih...

 


Zato izstopi iz teme nezavedanja.

Odloči se za pot zavedanja, delo na sebi in osebnostno rast.

 

 

 

4.  KAJ POMAGA, KO SEM NAJBOLJ NA TLEH?   

 

 

Sprememba aktivnosti vpliva na spremembo razpoloženja:

 

a) Pogovori se s kom! Po možnosti s človekom, ki ima pozitiven odnos do življenja.

Pojdi med ljudi. Več ljudi dobre volje lahko prenese nekaj tega razpoloženja tudi nate, če pa si z ljudmi, ki so slabe volje, se je lahko hitro tudi ti nalezeš. Zato je zelo pomembno, s kom se družiš. Človeka lahko spoznaš po njegovih prijateljih. Išči pozitivne prijatelje.

 

 

b) Poslušaj najljubšo glasbo. Pleši, telovadi, se zdivjaj in sprosti negativno energijo. Če je glasba umirjena, lahko tudi ležiš, sediš in se prepustiš.

 

c) Nabavi si boksarsko vrečo, lahko si nekaj podobnega narediš tudi sam – improviziraj. Za prvo silo je dober tudi vzglavnik – natepi ga; vendar pazi, da ga ne raztrgaš in se potem izgovarjaš name ☺.

 

d) Pojdi na daljši tek. Kriči, skači - po možnosti daleč od civilizacije. Vsaj petnajst minut, oziroma kolikor je potrebno, da se spotiš. Nato se stuširaj ali skopaj. Voda opere zunanjo in notranjo umazanijo.

Namesto teka lahko poskusiš s kakšnim fizičnim delom in dodatno narediš še kaj koristnega. Pomembno je, da se prepotiš. Ne boj se vode! Kopaj se, tuširaj, uporabljaj dišeče kopeli, eterična olja…

 

e) Poišči si kakšen hobi. Kaj bi te veselilo? Uresniči skrite želje.

 

f) Poskusi s kakšno kreativno obliko izražanja (slikanje, igranje inštrumenta, petje, oblikovanje…). Ne podcenjuj se. Vsi imamo v sebi skrite potenciale in to več, kot mislimo. Poišči in uresniči svoje sanje v skladu s svojimi talenti.

 

 

g) Odloči se za trening kakšnega športa, borilnega ali drugega. Meni je veliko dal aikido, tai chi… Tudi jahanje, pravijo, da odlično vpliva na počutje.

 

 

h) Duhovne tehnike  (glej poglavje 7).

 

i) Vse, kar vnašamo vase, vpliva na naše misli in razpoloženje: hrana, pijača, zrak, razne informacije (filmi, poročila,...vse, kar nam drugi govorijo in mi sprejmemo...). Izbiraj in sprejmi tisto, kar dobro vpliva na tvoje misli in razpoloženje.

 

j) Prebiraj pozitivne knjige, ki dvignejo duha in razpoloženje. Nekaj naslovov je navedenih v prilogah.

 

 

k) Poskusi s trikom. Spremeni držo telesa, vzravnaj se, dvigni glavo, lahko si pomagaš tudi z rokami in raztegneš obrazne mišice z obema rokama navzgor kot v nasmeh. Delaj hitre gibe, ploskaj… To so značilne lastnosti in položaji telesa, kadar smo dobre volje in polni energije, zato tako tudi vplivajo na nas, saj je naše počutje programirano na položaj in gibanje telesa.

               

 

l) Ko vsaj malo dvigneš sebe, se vključi na primer kot prostovoljec v kakšno organizirano obliko pomoči drugim. Ko pomagaš drugim, pomagaš sebi. Kar daješ, se ti bo vračalo pomnoženo.

 

 

 

Sprememba mišljenja vpliva na spremembo razpoloženja:

 

a) Slabo razpoloženje ima svoj vzrok. Poskušaj ugotoviti, v čem je problem. Najprej je potrebno, da ugotoviš vzrok, šele nato lahko poiščeš učinkovito rešitev.

Če si razdražen, tečen, brez energije, se vedno vprašaj: Kaj potrebujem? Na primer:

 

- Si lačen, žejen, se bojiš za preživetje, si zasvojen, si bolan, nimaš kje živeti, si želiš spolne odnose...?

- Želiš, da bi te spoštovali, dali priznanje, da bi imel več moči, denarja, slave, boljši avto, lepše obleke, lepšega partnerja...?

- Želiš več svobode, da bi »lažje dihal«, manj omejitev, občutka utesnjenosti, več neodvisnosti, prostosti, samostojnosti...?

- Želiš, da bi imel nekoga ali več oseb, s katerimi bi se dobro razumel, ki bi te sprejemali takšnega, kot si, da bi jim lahko zaupal, da bi te imeli radi...?

- Potrebuješ sprostitev, zabavo, bi rad delal nekaj, kar te veseli?

Šele ko ozavestiš, kaj potrebuješ, se lahko odločiš, kaj boš s tem naredil.

Kaj se zgodi, če stvari ne rešujem? Postajajo vedno hujše. Zato ne beži pred problemi. Vendar je odločitev tvoja in posledice tudi.

Vprašaj se: Kaj naj naredim, da bo drugače?

Dokler ne veš, kaj storiti, je morda najbolje, da ne storiš ničesar. Včasih pa je dovolj že, da spremeniš odnos ali pogled na situacijo. Ravno to je lahko najboljša izbira. (glej poglavje 6 – Rešitev iz začaranih krogov in osebnostna rast.)

 

 

b) Poskušaj se zavedati, da je tvoje počutje in razpoloženje predvsem odvisno od tvoje volje in odločitve. Preizkusi se in se odloči, da ne boš več slabe volje. Na primer, razmišljaj tako: Sedaj sem slabe volje, nezadovoljen, resnično nesrečen…, vendar mi to ne pomaga. Od tega nimam ničesar dobrega, drugi pa tudi ne. Nočem se več tako počutiti. Na situacijo bom gledal drugače…, bolj lahkotno, s tem se ne bom obremenjeval… Lahko sem prav dobre volje, če jaz tako hočem. In sem. Poskusi najti čim več razlogov, zakaj se ne splača biti slabe volje ter čim več, zakaj se splača biti boljše volje.

 

Tudi slaba volja, samopomilovanje, da včasih nekakšno čudno zadovoljstvo. Tudi če jezimo ali prizadenemo druge. Vendar je to zadovoljstvo moči, kdo bo koga... Cena za to je vedno slabši odnos, kar nas pripelje v »začaran« krog nezadovoljstva in še slabših odnosov. Posledice so nevredne imena življenje.

Dobra volja je najbolja. Ko premagaš samega sebe, si dosegel največjo zmago.

 

c) Ko imaš vsega dovolj ali preveč, se umakni nekam na samo in daj »možgane na pašo«. Misli odslovi. Razmišljal si tako že preveč, če si tako nasičen. Enostavno bodi v trenutku. Začuti ga, vendar se ne trudi… prepusti se.

 

 

d) Včasih, ko gre vse narobe in ne veš več, kaj bi, poskusi s humorjem. Smeh je pol zdravja, humor pa začimba življenja.

Humor pomaga tudi pri odpravljanju strahu. Ne moreš se bati tega, čemur se lahko smejiš. Poskusi se smejati stvari ali situaciji, ki se je bojiš. Dodaj ji neke smešne namišljene elemente. Lahko tudi stopiš pred ogledalo in s cvilečim glasom rečeš: Strah me je… ter se zraven pačiš, dokler se ne boš smejal. Preden spet v realnosti nastopi situacija, ki se je bojiš, lahko s cvilečim glasom ponoviš ta stavek pri sebi, se spomniš na ogledalo in… strah je premagan.

 

Lahko uporabiš tudi drugačen trik: če te je česa strah, si skušaj ravno to ali še kaj hujšega zelo želeti. Tistega, česar si želiš, te namreč ne more biti strah. Smeh ali želja in na drugi strani strah se izključujejo.

 

e) V življenju so nam govorili, da nismo sposobni, lepi, pametni, vztrajni, da nismo O.K..., da smo nezaželeni, neumni, nesposobni, manjvredni, tečni, leni, krivi, umazani... In nekaj od tega verjamemo ali nezavedno nosimo s seboj. To nas ovira, da lahko kvalitetno in polno živimo. Težko dosegamo cilje, se nimamo radi, imamo slabo mnenje o sebi in/ali drugih, smo nezaupljivi, se bojimo...

 

Rešitev, da spremeniš te vzorce, je, da si npr. tristokrat na dan rečeš kaj pozitivnega:

Govori si na primer: Jaz se cenim. Ljubim sebe in druge. Sprejemam se takšnega, kot sem in sem O.K. Odpuščam sebi in drugim. Danes je lep dan, počutim se odlično... vse mi uspeva... z lahkoto obvladujem preizkušnje in priložnosti... zdrav sem... z lahkoto se učim... ter vse ostalo kar je pozitivno in dobro vpliva nate.

Večina bolezni je psihosomatskega izvora. Ustvarili smo jih z našimi mislimi, skrbmi, strahovi, razpoloženji...  To, kar se odločiš verjeti, postane zate resnično.

 

Pomembno je, da so sporočila v sedanjem času in trdilni obliki. Na primer, boljše je reči pogumen sem in izpite opravljam z lahkoto, saj se veliko učim, kot pa ne bo me strah. O čemer razmišljaš, tistemu daješ moč. Če razmišljaš o strahu, te bo še bolj strah. Če je sporočilo v prihodnosti, bo tam tudi ostalo.

 

Ponavljanje misli ali besed ustvari prepričanje.

 

 

f) Poskušaj se zavedati, da vsako razpoloženje mine. Danes, jutri ali čez nekaj dni. Počakaj.

 

g) Premalo koristimo strokovno pomoč. V ZDA ima vsak človek, ki da kaj nase, tudi lastnega psihiatra. Tudi pri nas je vedno več organizacij in služb, na katere se lahko obrnemo (glej priloge). Številne oblike pomoči so brezplačne. Strokovnjak ti lahko pomaga, da hitreje prideš do spoznanj, rešitev in motivacije, ki je potrebna za spremembe. Lahko se obrneš na razne SOS telefone, krizne centre, centre za socialno delo... Pomagali ti bodo ali usmerili naprej, kjer ti bodo znali pomagati.

 

 

 

5.  KAJ LAHKO V ŽIVLJENJU DOSEŽEM?   

 

Dosežeš lahko ogromno. Če rečem, da skoraj vse, mi ne bi verjel. Zato je bolje začeti z manjšimi cilji, da se ti vera v samega sebe poveča.

Vendar za dosego vsakega cilja potrebuješ določeno mešanico kvalitet oziroma lastnosti:


1. Vedeti moraš, kaj hočeš.

2. Vero, da to zmoreš doseči.

3. Odločitev in akcijo – dejavnost.

4. Vztrajnost in trud.

 


Veliki ljudje so dejali, da je le 3 % nadarjenosti, ostalo je trdo delo in trud. Bi rad dokaz? Poglej na primer ljudi, ki nimajo rok, pa rišejo z nogami ali usti vrhunske umetnine.

Človek brez nog je sam sezidal hišo. Slepi ljudje končajo fakultete…

Kaj šele lahko dosežeš ti?

 

Tudi bolj vsakdanji primeri: Če pogledaš nekatere direktorje ali politike, ki niso ravno nadarjeni, pa so danes na visokih položajih v družbi.

Vendar so vedeli, kaj hočejo, verjeli so vase, se odločili, vztrajali, se trudili in uspelo jim je.

 

Zakaj pa naše življenje ni takšno, kot si želimo? Problem je v nas samih.

En dan želimo eno, drugi dan že kaj drugega in v bistvu ne vemo, kaj bi radi.

Podobno je z vero, en dan verjamemo, da zmoremo, naslednji dan pa že dvomimo.

Odločitev prelagamo, namesto da bi začeli zdaj.

Nekaj časa se trudimo in vztrajamo, potem pa vržemo puško v koruzo.

Odgovornost in krivdo za neuspeh pa preložimo na druge, igramo žrtve (ubogi jaz) in s tem slepimo sebe in ostale. Neuspeh si ustvarimo sami. Ne krivi drugih ali sebe, raje nekaj naredi.

 

Odločitve in prepričanja nastanejo med ušesi. Moč misli je ogromna. Z mislimi dejansko kreiraš realnost. Zato si čimvečkrat reci, da zmoreš in da ti uspeva. Ponavljanje misli ustvari prepričanje. To, kar se odločiš verjeti, postane zate resnično.

 

Preden pa si zadaš cilj, je dobro, da se vprašaš:

Kaj si želim?

Zakaj si to želim?

Kaj moram za to storiti oziroma žrtvovati? Je vredno tolikšnega truda?

Bom srečen, ko bom to dosegel? Kakšne bodo posledice tudi za druge? Bom komu škodil?

Vedi, da je za dosego velikih ciljev potrebno veliko truda in dela. Čim težje bo, tem večji bo dosežek,  bolj boš ponosen nase, na svojo vzdržljivost in sposobnosti.

Gotovo je bolje, da nekaterih stvari ne skušamo doseči ali spremeniti. Bistveno bolje je, če spremenimo pogled nanje.

Na primer prepričanje: Nimam lepih ušes.

Spremeniš pogled: Kdo je postavil merilo, kakšna so lepa ušesa? Moja ušesa so drugačna. Čigava niso? Če komu niso všeč, je to njegov problem. Moja ušesa so čisto v redu. Kakšna ušesa imam, za mojo srečo tako ali tako sploh ni pomembno...

    

Če bi rad cilj še vedno dosegel, zmešaj vse potrebne sestavine in uspeh te čaka. Vendar, dokler ga ne dosežeš, morajo biti prisotne vse sestavine, drugače se bo cilj odmaknil.

Odloči se modro in si zagotovi uspeh.

 

 

6. REŠITEV IZ ZAČARANIH KROGOV IN OSEBNOSTNA RAST       

 

 

Vrtimo se v »začaranih« krogih. Te začarane kroge povzročajo naše navade. Zakaj jih imenujem začarani? Ker zaidemo vanje, ne da bi se zavedali, izstopiti iz njih pa je zelo težko.

 

Na primer:

- Piješ alkoholne pijače in se zabavaš. Zabavaš se in piješ. Čez čas se meja zabriše in se težko zabavaš, ne da bi pil. Še stara družba te ne mara, če ne piješ. Pa ni bilo vedno tako. Piješ, da pozabiš ali se sprostiš. Ne znaš se več sprostiti, če ne piješ. Pa ni nujno, da je tako.

- Prideš iz šole. Dobil si slabo oceno. Starši kričijo, ti si slabe volje, se kregaš z bratom ali sestro, ker je ponovno vzela kakšno tvojo stvar, brcneš mačka ali psa… Podobna zgodba se večkrat ponovi in … z bratom ali sestro se več ne razumeta,  še domača žival te ne mara in  se te izogiba. …Ponovno slaba ocena pa še zamudil si domov, saj si vedel, kaj te čaka. Vse je še slabše. Starši kričijo, grozijo, ti imaš vsega dovolj in rečeš nekaj nazaj in… Bum! Oče te udari. Še nikoli te ni udaril, včasih ste se dobro razumeli, zdaj pa tako…

 

Kaj je v tem primeru navada? Da se s starši ne pogovarjaš, ne razložiš, zakaj dobivaš slabe ocene. (Te ne zanima ta poklic? Imaš druge probleme?) Navada, da sprostiš jezo na neprimeren način, tako da z žalitvami, kričanjem, udarci, odreagiraš naprej ali nazaj na isto osebo.

Kateri so tvoji »začarani« krogi? Kaj povzročajo? Kakšno bo tvoje življenje čez leta, če ne boš ničesar spremenil? Dobro razmisli. Praviloma imamo vsi kar nekaj začaranih krogov.

 

Kako pa naj spremenim navado, da prekinem začaran krog?                             

Najprej je potrebno, da zbereš vse sestavine, potrebne za dosego cilja. Torej, da veš, kaj hočeš, verjameš, da to zmoreš, vztrajaš in se trudiš, da eno navado, ki jo sestavljajo določena dejanja, nadomestiš z drugačnimi dejanji in jih ponavljaš tako dolgo, da preidejo v novo navado, ki bolje vpliva na tvoje življenje.

 

Na primer, ko te kdo užali, si vzemi čas za razmislek. Sekunda, dve, minuta ali cel dan. Pomembno je, da zmoreš odreagirati z distanco. Bolj te bo vodil razum in manj čustva. Tako se ti možnost, da stvar razrešiš, bistveno poveča. Če boš to velikokrat zavestno naredil, bo to postala tvoja navada.

Na druge najbolj vplivaš z vzgledom in še malo bolj te bodo cenili. Tvoje delo se začne najprej s tem, kako bi ti spremenil in zgradil odnos do drugih, se drugim približal, ne pa kako se bodo drugi spremenili. Ti sam se odločiš, kakšen boš imel odnos do drugih. Če boš ti imel dober odnos do drugih, bodo tudi drugi težko dolgo vztrajali s slabim odnosom do tebe.

Večkrat tudi mislimo, da drugi tako ali tako vedo, kaj mi hočemo ali mislimo, vendar to pogosto ni res, saj nam ne morejo videti v glavo.

 

Kako na primer povedati staršem, če te kaj moti, oziroma kako sploh komunicirati:

 

1. Ne kriči.

2. Ne žali in ne obsojaj; saj tega nihče ne mara in možnost, da se bo stvar dobro končala, je zapravljena.

3. Povej, kako se počutiš zaradi tega in šele nato, kaj želiš. Na primer: »Mene je prizadelo,... slabo se počutim zaradi tega in tega... neprijetno mi je, vendar bi rad...

4. Povej, kaj si ti pripravljen za to narediti. Nato se je potrebno še uskladiti z željami drugih.

 

Brez muje se še čevelj ne obuje. Na začetku se moramo potruditi, da drugače odreagiramo ali tečemo 20 minut vsako jutro ali vsak dan meditiramo, vendar čez čas to postane navada, ki nam daje zadovoljstvo, nas sprosti, umiri, polni z energijo, ugodno vpliva na naše razpoloženje, odnosi z ljudmi se izboljšajo…

 

Osebnostna rast pomeni širjenje našega zavedanja. Pomeni spoznavanje resnice o sebi, drugih in svetu, kar vpliva na spremembo odnosa do vsega. Načinov je več, vendar so najpogostejši ravno težave in trpljenje na naši poti, ki nas vzpodbujajo in nam pomagajo, da prihajamo do uvida in spoznanj ter spreminjamo naša stališča. Je proces ozaveščanja, da smo vsi med seboj povezani, da naše misli, besede in dejanja vplivajo na vse druge in obratno. Zato smo tudi pripravljeni sprejeti odgovornost in spremeniti naše vedenje in ravnanje. Osebnostna rast je pot od jaz do mi. Rezultat je, da bolj ljubiš sebe in druge. Ko bolj ljubiš, je v tebi več miru in s tem tudi sreče.

Z ustrezno naravnavo pa lahko ta proces tudi pospešiš.

 

Deluješ zavestno? Psihologi pravijo, da našo duševnost sestavlja, na primer, 40 % mama, 30 % oče, 20 % drugi ljudje in le 10 % mi sami. To se kaže tudi v primeru, ko številni ljudje rečejo: Nikoli ne bom tako ravnal, kot so moji starši. V določeni situaciji pa zgroženi opazijo, da ravnajo enako.

Želiš ponavljati stare nezavedne vzorce, ki se prenašajo iz roda v rod? Slediti normam, običajem in navadam, ker tako pač vsi delajo? Si želiš izstopiti iz »začaranih« krogov, ki delajo tvoje življenje bolj ali manj nezadovoljno? Izstopiti iz omejitev, zaradi katerih ne moreš izraziti svojih potencialov?

Kako?

Ø     Potrudi se in spremeni navade. Tisto, česar nočeš spremeniti, je praviloma prav področje, kjer je sprememba najbolj potrebna.

Ø     Vsakodnevne težave, s katerimi se srečuješ, sprejmi kot preizkušnje, izzive in priložnosti za spoznanja in učenje. Težave in prepreke so namreč naš največji in najbolj učinkovit učitelj. Vedno se vprašaj, kaj mi je ta preizkušnja prinesla? Česa sem se naučil? Kaj sem spoznal? Če se nisi naučil ničesar, boš preizkušnjo verjetno moral v podobni obliki ponavljati.

 

Zakaj bi se na primer moral stalno zapletati s partnerji, ki imajo podobne lastnosti, zaradi katerih je življenje skupaj neznosno? Zakaj bi moral isto napako delati dvajset ali trideset let?

Vedi, najtežje izkušnje ti lahko ponavadi dajo največ. Na primer, da lažje razumeš druge, jim svetuješ, pomagaš, si bolj zrel, manjše preizkušnje obvladaš bolj lahkotno, saj niso nič v primerjavi s  tem, kar si že prestal… Tvoje trpljenje ima smisel, če si se zaradi tega spremenil na bolje.

 

Ø     Ne dovoli, da te življenje zavrti v vrtinec nezavedanja prepogosto in za dalj časa. Poskušaj opazovati dogajanje vsaj delno iz distance. Poskusi razumeti, zakaj se kaj dogaja, saj si tako lažje opazovalec in tudi reagiraš bolj razumsko in učinkovito. Bolj, ko se zavedamo, bolj smo živi, bolj je polno naše življenje. Ne beži v nezavedanje in omamo.

Ø     Bodi zadovoljen! Kolikor le zmoreš. S tem boš naredil največ zase in za druge. Modreci pravijo: Sveta ne moreš spremeniti. Spremeniš lahko le sebe. Vendar, če spremeniš sebe, spremeniš svet.

 

Dobro je, da odstranjuješ svoje slabosti, vendar je zelo pomembno, da se vedno tudi sprejemaš takšnega, kot si, z vsemi pomanjkljivostmi, saj si človek, ne robot. Skušaj uživati v svojem procesu spreminjanja in ne bodi prestrog do sebe, če ti vedno vse ne uspe ravno tako, kot si si zamislil. Pogosto je potrebno iti malo levo ali desno, da dosežeš cilj, ne pa z glavo skozi zid. Pomembno je vztrajati. Poskušaj se ob svojem spreminjanju in spodrsljajih zabavati. Življenje je igra, igraj jo, vendar odgovorno sprejmi posledice. Večkrat boš imel občutek, da greš dva koraka naprej in enega nazaj. Vendar boš z vztrajnostjo prehodil veliko.

Ø     Tvoje misli vplivajo na tvoje razpoloženje, ki vpliva na tvoje vedenje, to pa na vse okoli tebe. Razmišljaj pozitivno. Drugi se bodo nezavedno spreminjali, ko bodo s teboj. Nasmeh nič ne stane in veliko da. Podobno zahvala. Zakaj smo ljudje prijazni? Ker  to ugodno vpliva na odnose z ljudmi in je močno orodje za dosego ciljev. Vendar tega ne igraj. Bodi takšen!

Bodi luč. Kjer je luč, ni teme.

 

Vedi pa, da je zmaga nad samim seboj najtežja, vendar največ vredna.

To je tek na dolge proge. V sedmih letih se zamenjajo vse celice v telesu. V sedmih letih lahko spremeniš vse navade, ki te omejujejo in postaneš popolnoma drug človek – takšen, kot si želiš. Zapomni si: si to, kar hočeš biti. Če vse to samo teoretično veš in dejansko ne spremeniš svojega vedenja, ravnanja in navad, potem nisi naredil ničesar.

Tudi če se ne odločiš, si se odločil.

Pri tem ti je lahko v pomoč ustrezna literatura, razne duhovne tehnike (poglavje 7) in tudi, če se priključiš kakšni skupini za osebnostno rast. Vendar pazi, ni vse zlato, kar se sveti. Vzemi tisto, kar je dobro zate, ostalo pusti.

 

 

7. DUHOVNE TEHNIKE    

 

Neposredno nam pomagajo pri tem, da lahko dogajanje opazujemo bolj iz distance. Izboljšajo moč naše koncentracije. Če jih izvajamo pravilno, vnesejo v nas več miru in ljubezni. Če pa smo zato bolj nemirni, razdraženi ali opazimo kakšne druge neprijetne učinke, potem mogoče pretiravamo ali delamo kaj napačno. Potrebno je zmanjšati ali prekiniti.

Pomembno je, da jih izvajamo v prostoru, kjer nas tisti čas ne bodo motili. Če se le da, jih je dobro izvajati vsak dan ob istem času in na istem mestu.

Ø     Joga. Sama beseda pomeni združitev, metoda, način. V najširšem pomenu besede pa pomeni položaj, odnos do življenja. Sestavljajo jo mentalne in fizične vaje, ki pomagajo pri spoznavanju samega sebe:

- Fizične vaje oziroma položaji, ki se  imenujejo asane, pomagajo, da umirimo fizično telo. Z njimi obdržimo tudi prožnost in gibčnost telesa.

- Dihalne vaje. Namenjene so umiritvi čustev. V poenostavljeni varianti je možno tudi samo opazovati lastno dihanje. Vdih in izdih.

- Meditacija. Fizične in dihalne vaje so priprava na meditacijo, saj naše telo in čustva že malo umirijo. Vse skupaj z meditacijo naj ne bi trajalo več kot tričetrt ure. Na začetku še manj. Pomembno je, da prisluhneš sebi in ne delaš na silo.

Meni je najbliže meditacija na svetlobo, ki je napisana v prilogah.

 

Ø     Pobožne pesmi, mantre, molitve. Ne jih podcenjevati. Zavedati se moraš, da zvok lahko zdravi ali ubija. Starodavne duhovne pesmi in besedila vsebujejo vibracije, ki neposredno ugodno vplivajo na naše počutje in razpoloženje. Še posebej božanska imena. Preizkusi.

Ø     Meditativne veščine gibanja, borilni športi – tai chi, aikido…

Ø     Avtogeni trening, reiki in številne ostale duhovne tehnike.

Če ne moreš delati nič od navedenega, ker si preveč razdražen ali nerazpoložen, pojdi najprej teč ali fizično delat, nato se struširaj in poskusi še enkrat.

Bolj podroben opis bi presegal namen te knjižice, zato svetujem, da si nabaviš ustrezno literaturo, ki jo dobiš v vsaki knjižnici ali obiščeš kakšen tečaj.

 

 

 

8. ALI SE SPLAČA BITI POŠTEN?

 

Če se površno ozreš okoli sebe, potem je hitro lahko odgovor tudi: ne!

Kdo pa je dandanes resnično pošten? Ali niso ravno bogati najbolj goljufali, da so si toliko nagrabili?

Vendar je tudi v poslovnem svetu nepoštenje tek na kratke proge. Če hočeš biti dolgoročno poslovno uspešen, je na prvem mestu poslovna etika. Pošten odnos do dobaviteljev, kupcev in zaposlenih. Kdo bo drugače posloval ali delal s teboj? Še osel gre samo enkrat na led. Pa saj poznaš pregovor, da dober glas seže v deveto vas, slab pa vsepovsod.

Kaj pa v privatnem življenju? Ali se splača lagati, krasti, goljufati, varati…?

 

- Laž ima kratke noge. Kmalu ljudje ugotovijo, da ti ne morejo zaupati. Ali si želiš življenje, v katerem ti lastna žena ali mož in otroci ne bodo zaupali? Da ne govorim o prijateljih in sodelavcih. Poleg tega te ljudje tudi ne cenijo in ne spoštujejo. Pa še ogromno moraš razmišljati; kaj sem že temu ali onemu rekel? Ker si seveda vsega ne moreš zapomniti, se izdaš pogosto kar sam.

 

LAŽ:

 

- Pri kraji je stvar še bolj jasna. Zakaj se tat stalno ozira nazaj? Ker ga je strah, pa tudi slabo vest ima – vsaj na začetku. Življenje v strahu in napetosti je vse prej kot prijetno. Da o zaporu ne izgubljam besed. Tudi družba »prijateljev« te lahko začne kaj kmalu izsiljevati in moraš narediti še vse kaj drugega, kar ne želiš, če nočeš, da te ...

 

 

 

 

 

 

 

KRAJA:                                           

 

- Varanje? Če nisi zvest, do partnerja več ne moreš imeti istega odnosa kot prej. Nekaj dragocenega si zapravil. Pa še izve se prej ali slej. Te stvari pa se nikoli ne pozabijo.

Kje je zaupanje? Si predstavljaš, kakšen je odnos brez zaupanja? Neprestano zasliševanje, oporekanje, obtoževanje… Številni pari se zato seveda razidejo. Družine razpadejo, otroci trpijo.

 

 

NEZVESTOBA:                                        

 

 

Tudi laganje, varanje, kraja… so navade, ki vodijo v navedene »začarane« kroge.

Tisočletja stare religije učijo, da ne kradi, ne laži, ne ubijaj, ne varaj… Tudi družba ne more funkcionirati, ko temeljne vrednote padejo in se nepoštenje preveč razširi.

Brez poštenega življenja tudi za osebnostno rast ni podlage. Duhovne tehnike so zaman, če ni zdravih temeljev. Brez temeljev pa zidovi ne morejo stati.

Vendar se vsega naenkrat ne da spremeniti.

V vzpodbudo ti je lahko, da je za pošteno življenje dovolj že, da ne lažeš. Resnica je močan zaščitnik.

Če ne lažeš, tudi ne moreš krasti, goljufati, varati…saj si drugače prisiljen tudi lagati. Ko bo resnica tvoj zaščitnik, ti bodo ljudje kmalu bolj zaupali, te spoštovali. Vedeli bodo, da za tem, kar rečeš, tudi stojiš.

Med laži spadajo tudi majhne laži. Iz majhnega raste veliko. Še posebno otroci ne ločijo med majhnimi in velikimi lažmi. Na primer, nekdo iz tvoje družine ti reče: »Reci, da me ni doma!« Odgovori: »Ne bom.« Če namreč tvoj bližnji nima časa, lahko tako tudi rečeš in se slišijo kasneje. Če pa se ne želi pogovarjati, naj kar sam to uredi in skrajša razgovor.

Če ne lažem, bom vendar prizadel druge?

Ø     Resnico se da povedati na bolj primeren in manj boleč način, če je o zadevi sploh potrebno govoriti. V nekaterih primerih je namreč bolje reči, da se o tem ne boš pogovarjal, še posebno, če je govora o osebah, ki niso prisotne.

Ø     Preden kaj rečeš, je vsekakor dobro premisliti, če je stvar resnična, če je potrebno povedati in če ne boš nikogar prizadel.

Odloči se, da za nobeno ceno ne boš lagal. Svoj uspeh lahko meriš in kontroliraš tudi tako, da vedno, ko se zlažeš, prečrtaš dan na koledarju. Napredek je seveda, če je prečrtanih dni vedno manj.

Ne bodi preveč strog do sebe. Navade si oblikoval leta, zato tudi uspeh meri v letih. Dejanje boš moral kar nekaj časa ponavljati, da ti bo prešlo v navado. Ko preide v navado, trud več ni potreben.  Tvoj cilj naj bo sedem let! V sedmih letih lahko spremeniš vse navade, ki jih želiš.

 

 

9. PRIJATELJI    

 

Prijateljstvo je izjemno dragoceno.

Pravi prijatelj ti je pripravljen priskočiti na pomoč in te v stiski ne zapusti, skrivnosti, ki si jih zaupata, ne izda, verjame tebi in ne drugim, ne osvaja tvojega partnerja, te ne ogoljufa, ti ne laže, če spremeniš navade, je še vedno tvoj prijatelj…

Mislil sem, da imam veliko prijateljev. Vendar so skoraj vsi naredili katero od navedenih slabih stvari in me razočarali. Zaupanje je padlo. Ugotovil sem, da smo bili samo kolegi. S kolegi si, dokler so skupni interesi, potem pa se kolegi menjajo.

 

Danes je prijateljstvo redko. Razlog? Zaradi napačnih vrednot postavimo napačne prioritete in prijateljstvo zapravimo.

Imaš prijatelje?

Katere vrednote so tebi najbolj pomembne, kaj si za prijateljstvo pripravljen narediti?

 

 

10. ŠOLA    

 

Zagotovo šola ni najbolj pomembna na svetu.

Vendar pa ni namenjena samo pridobivanju znanja in izobraževanju za poklic, da boš lahko delal tisto, kar želiš. Pomemben del imata tudi vzgoja in priprava na življenje. Je tudi prostor, kjer se družiš z vrstniki, spoznavaš prijatelje in ljubezni.

Živeti pa se da tudi brez izobrazbe.

Lahko na primer čistiš, pobiraš smeti, prodajaš kakšne izdelke od hiše do hiše…

Lahko tudi razmišljaš v stilu: Šola je kruh, živela lakota.

Vendar je morda le bolje hoditi v šolo nekaj let in si pridobiti kakšen poklic, kot pa se celo življenje ukvarjati s smetmi. Seveda mora tudi to nekdo delati, zato je vsako delo vredno spoštovanja.

Znanje je tudi moč, ki odpira vrata, te naredi neodvisnega in samostojnega, pa še nihče ti ga ne more vzeti.

 

Znanje je podobno biserom, ko nimaš nič drugega, bisere pogledaš in se znova zalesketajo.

Kaj pa, če ugotoviš, da te poklic, za katerega se učiš ali si se izučil, ne veseli in bi te veselilo kaj drugega? Pomembno je, da zbereš moči in se odločiš ter se prekvalificiraš ali preusmeriš. Bolje je nekaj let ob delu hoditi v šolo, kot pa celo življenje delati nekaj, kar te odbija.

Kaj pa, če me nič ne veseli?

Nikoli ni prepozno. Sam sem bil malo pred zaključkom fakultete, ko sem ugotovil, da me veseli nekaj drugega. Končal sem fakulteto in nato ob delu končal še eno. Porabil sem seveda več energije in truda, kot če bi to vedel že prej, vendar sedaj delam to, kar mi življenje izpolnjuje.

Želim ti obilo uspeha.

 

 

11. STARŠI          

 

Starši praviloma ravnajo in nas vzgajajo najboljše, kakor zmorejo in znajo. Vendar popolnih staršev ni.

Starši seveda nimajo pravice, da te tepejo, spolno nadlegujejo ali drugače zlorabljajo. V takšnih primerih se čim prej odloči in poišči pomoč. Pravico imaš do zaščite. Tudi kadar ne gre za takšne zlorabe ali trpinčenja, vendar s pogovorom stvari ne moreš več razrešiti, je dobro, da se odločiš in poiščeš strokovno pomoč. (SOS telefoni, svetovalne službe na šolah, krizni centri... glej priloge)

Starši so zate porabili ogromno energije, časa, denarja in seveda ljubezni, ki so ti jo kazali, kolikor so znali in zmogli. Prav je, da se tudi ti potrudiš, da bodo vaši odnosi čim boljši.

 

Kako komunicirati s starši? (Glej poglavje 6.)

Dokler živite skupaj, se je potrebno drug drugemu prilagajati. V skupnem gospodinjstvu je prav, da prevzameš svoj del zadolžitev in odgovornosti. Prav je, da poveš, kam greš, kdaj prideš, kje in s kom boš in da se držiš ure, ki se je dogovorite.

 

Obdobje odraščanja je zelo naporno. Intenzivni hormonski procesi vplivajo, da je tvoje razpoloženje zelo nestabilno, k temu pa pripomorejo še »nesrečne« zaljubljenosti, naporna šola, težavna izbira poklica… Sedanjost je ena sama sprememba, prihodnost pa je negotova.

Verjetno se večkrat odločaš glede na svoje trenutno razpoloženje, ne pa po tehtnem premisleku.

Zato je dobro, da ti ni vse dovoljeno in da živiš v varnih okvirjih in omejitvah družine. Da veš, da staršem ni vseeno in imaš nekoga, ki te ima rad in ti vedno stoji ob strani.

 

 

 

 

 

12. LJUBEZEN IN PARTNERSTVO     

 

Poznamo več oblik ljubezni. Ljubezen do partnerja, otrok, staršev, sorodnikov, prijateljev, ljudi, živali, rastlin, sveta, življenja…

Vendar je ljubezen na žalost redka dobrina. Koliko imamo radi svet, če smo onesnažili zemljo, vodo in zrak? Vsako leto iztrebimo na tisoče živalskih in rastlinskih vrst. Živali mučimo in ubijamo masovno, ravno tako ljudi. Koliko vojn divja ta trenutek na svetu? Koliko ljudi umre zaradi lakote?

 

Imamo res radi naše prijatelje, sorodnike? Kaj smo pripravljeni za njih storiti? Ali se s sorodniki dobro razumemo?

Vsak drugi zakonski par se razveže.

Zakaj? Kaj narediti?

Ker drugih ne moreš spremeniti, je spet najbolje začeti pri sebi. Spremeni sebe tako, da bo dobro tudi za druge.

Ali se s parterjem lahko pogovoriš? Ali s pogovorom razrešujeta probleme in težave? Če ne, potem te bo motilo vedno več stvari, ki jih nisi uskladil in razrešil. Nadaljevalo se bo s prepiri. Če tudi s prepiri ne bosta ničesar razrešila, se bosta vedno bolj razhajala in odtujevala. Pa čeprav se ne bosta razšla, bosta skupaj samo še fizično ali na papirju. Bolje, da se razideta že na začetku, ko še ni otrok in skupnega premoženja. Preden pa se razvežeta ali razideta, je vsekakor dobro, da zmoreta poiskati strokovno pomoč, še posebno, kadar imata tudi otroke. Na primer kakšnega družinskega terapevta, s pomočjo katerega bosta lahko prekinila vajin začarani krog.

Najenostavneje bi seveda bilo, da s takšno osebo sploh ne bi začel hoditi. Spreminjati sebe ni lahko, spreminjati druge je nemogoče.

Zato je dobro, da si pri izboru partnerja pozoren na naslednje stvari:

1. Ali sta lahko prijatelja? Prijatelji se veliko pogovarjajo. Bodita najprej prijatelja, šele nato partnerja. Tako boš imel nekaj časa, da ugotoviš, če se lahko usklajujeta, dogovarjata in drug drugemu prilagajata. Prekinitev odnosa tudi manj boli, kot če bi že hodila.

2. Ali imata veliko skupnih interesov? Če jih imata, vaju bo to še dodatno povezovalo in tudi manj se bosta morala drug drugemu prilagajati, kar je zelo pomembno, saj je preizkušenj in izzivov že tako dovolj, še posebno, ko pridejo otroci.

3. Zelo pomembno je tudi, da se pogovorita glede vajinih interesov in pogledov o skupnem življenju v prihodnje. Kako si predstavljata delitev dela, preživljanje prostega časa…

 

4. Pomembna pa je tudi lestvica vrednot. Kaj je tebi in kaj njemu najpomembnejše v življenju? Če je na primer tebi najpomembnejša družina, njemu pa uspeh v službi ali kariera ali denar ali morda slava, potem lahko pričakuješ, da bosta skupaj zelo malo, tudi ko bosta imela otroke. Če so mu te vrednote celo pred poštenjem, potem je seveda velika verjetnost, da bo pristal v zaporu. Za goljufije seveda odgovarjata s skupnim premoženjem…

 

Če želiš, da bo v tvojem življenju več ljubezni, miru, razumevanja in sreče, potem moraš ustvariti za to ustrezne pogoje. Osnovni pogoj je, da imaš čim boljše odnose z vsemi ljudmi. Od lastne družine naprej. Če se z ljudmi prepiraš ali sploh ne pogovarjaš, potem za ljubezen ni prostora.

Spremeniti moraš navade, s katerimi ustvarjaš začarane kroge, kjer je za dobre odnose vedno manj prostora.

Neustrezna komunikacija je ena najpomembnejših navad, ki jo je potrebno spremeniti. Jezik je mogočno orodje in orožje. Če ga ne uporabljamo na primeren način, lahko z njim druge prizadenemo in ranimo tako globoko, da se rane ne zacelijo celo življenje. Dober odnos pa si zapravimo.

 

 


Če je pravičnost v srcu,

je lepota v značaju,

če je lepota v značaju,

bo harmonija v družini,

če bo harmonija v družini,

bo red v narodu,

če bo red v narodu,

bo mir na svetu.

 

Shri Sathya Sai Baba

 

 


 

13. SPOLNOST           

 

Ni na-ključ-je, da tema spolnost sledi temi ljubezen in partnerstvo.

Kvaliteta spolnega odnosa je zelo odvisna od kvalitete odnosa med partnerjema. V kvalitetnem odnosu je veliko ljubezni, spoštovanja, zaupanja in intimnosti.

Kdaj začeti s spolnimi odnosi?

Dobro bi bilo, da imaš partnerja, s katerim si delita navedene občutke.

Spolni odnosi brez ljubezni dajejo na daljši rok namreč občutek praznine, razočaranja, življenje in svet pa vidimo vse bolj negativno.

Spolnost smo spustili na raven športa, hobija in kratkočasne zabave. Pogosto menjavanje partnerjev te izpostavlja tudi številnim nevarnim boleznim: gonoreja, sifilis, aids, glivična obolenja, herpesi, razna vnetja spolnih organov… Zato spolnost nekateri doživljajo kot nekaj umazanega, perverznega, nekateri pa kot najbolj čudovito in globoko izkušnjo povezanosti, ko dva postaneta eno.

 

Dobro se je zavedati, da je osnovni namen spolnosti še vedno spočetje otroka. Glede na to, da ni 100 % kontracepcije, je vedno treba računati tudi z možnimi posledicami. Če se dva ljubita in sta zmožna in pripravljena otroka tudi vzgajati in preživljati, lahko odgovorno nosita posledice.

Možnost je seveda tudi splav, ki ga lahko zaradi posebnih razlogov z zdravniškim soglasjem narediš celo do 4. meseca starosti zarodka. »Zarodek« pa je pri štirih mesecih že zelo podoben dojenčku, ima roke, noge, sesa palec na roki, bije mu srce, pljuča se mu dvigajo in spuščajo... le manjši je.

Splav z namenom vedno spremlja občutek slabe vesti.

Gotovo ni več daleč čas, ko bo nedolžnost dobila pravo vrednost, katere namen bo povezati se z partnerjem v ljubezni, spoštovanju, zaupanju, intimi in odgovornosti ter ustvariti globino odnosa, ki ga lahko dosežeta le partnerja z visokimi kvalitetami.

 

 

 

14. KAJ JE NAJBOLJ POMEMBNO, DA BOM SREČEN?    

 

Najprej morajo biti seveda zadovoljene osnovne potrebe, torej hrana, obleka, streha nad glavo in zdravje. Kaj pa potem?

Ali srečo prinesejo bogastvo, slava, dober družbeni položaj, lep partner?

Ali si lahko srečen, če imaš vse navedeno, a se z številnimi ljudmi slabo razumeš? Se prepiraš doma, s sorodniki, prijatelji, sošolci, sodelavci?

Bogastvo, slava in ostalo te lahko pri sreči celo ovirajo: Partnerju ne zaupaš, ne veš, če je s teboj zaradi tebe ali denarja, slave, položaja…in še osvajajo ga vsi na vsakem koraku. Doma si malo, saj imaš veliko obveznosti. Otroke vzgajajo drugi. Imaš ogromno skrbi in malo prostega časa. Ali so prijatelji s tabo zaradi tega, kar imaš ali zaradi tega, kar si? Sorodniki komaj čakajo, da umreš, da bodo kaj podedovali… Če si slaven, privatnega življenja tako več nimaš, miru pa tudi ne.

Če pa znaš s temi dobrinami ustrezno ravnati, lahko k sreči seveda tudi doprinesejo.

 

Vendar so kvalitetni odnosi z ljudmi bistveni. Če se z ljudmi slabo razumeš, je v tvojem srcu veliko jeze, sovraštva, ljubosumja, tudi napuha; še posebno, če si zelo »pomemben«. Za ljubezen, mir in srečo pa ni prostora.

Torej je najprej potrebno zmanjšati navedene slabosti, kot so veliko jeze, sovraštva, ljubosumja, napuha. Kako? S spremembo navad, ki nas držijo v začaranih krogih nezadovoljnega življenja. Z delom na sebi. Spremeni sebe tako, da bo dobro tudi za druge.

Živeti pošteno, brez drog, spremeniti komunikacijo, prioritete, vrednote…

Nenazadnje je pomembno tudi, da najdeš svoje poslanstvo, da delaš nekaj, kar te zadovoljuje, veseli in izpolnjuje. Če boš šel v tisto smer, ki je prava zate, boš s svojim življenjem bolj zadovoljen.

 

15. USODA

 

Če si prebral priročnik, potem razumeš, zakaj je usoda sedaj v tvojih rokah. Tvoje misli, dejanja in navade danes, določajo tvojo usodo jutri.

Ne bodi več »lutka«. Vzemi krmilo življenja v svoje roke in zaživi boljše življenje. Zasluži si ga in se spremeni. Odloči se in vztrajaj.

V življenju se nam vse »dogaja v glavi«. Tukaj nastajajo vsa počutja, občutki, dejanja...

Če spremeniš razmišljanje, lahko spremeniš navade in usoda se bo spremenila. Ostale pa pusti, če se nočejo spremeniti. Najprej moraš pomagati sebi, šele nato boš lahko pomagal drugim. Ne obsojaj drugih ali sebe, raje nekaj spremeni. Pot navzgor je brezmejna. Pravico imaš do boljšega življenja. Ne bodi človek, ki nemočno dvigne roke in se vda v usodo. Če ne skušaš premagati svojih slabosti, jih tudi ne premagaš.

Ne morem...  moral bi… lahko bi…,   spremeni v zmorem in bom!

Opazuj svoj način razmišljanja, način, kako govoriš in deluješ. Zamenjaj slabe navade z boljšimi. Bolje je spreminjati navado za navado in pri tem vztrajati, kot pa poskusiti spremeniti vse naenkrat, potem pa obupati, ker je pretežko. Tudi majhna sprememba ima na daljši rok velike posledice. Ne odlašaj na jutri, odloči se in začni ta trenutek ter uživaj v svojem procesu preobrazbe.

Tako boš izstopil iz »začaranih« krogov dejanj, ki prinašajo v tvoje življenje usodo, ki si je ne želiš.

Vstopi v krog osebnostne rasti; zamenjaj ter spremeni misli, besede, dejanja in navade, kar ti bo prineslo več harmonije, miru, ljubezni, izpolnjenosti in sreče.

 

Demienu je uspelo. Tudi ti to zmoreš!

 

 

 

 

 

 

 

PRILOGE:            

 

NASLOVI ZA STROKOVNO POMOČ:

 

-   Krizni center za mlade Ljubljana, Ravbarjea 11/a: 01/436 92 47

-   Krizni center za mlade Maribor, Trubarjeva 27: 02/250 26 60

-   Krizni center za mlade Celje, Ipavčeva ulica 8: 03-493 05 30

-   Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše, Gotska 18, Ljubljana: 01/583 75 00

-   Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše, Lavričeva 5, Maribor: 02/251 26 81

-   Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve spolnega nasilja, p.p. 2726 Ljubljana,   brezplačna tel. številka: 080/11 55

-   Združenje proti spolnemu zlorabljanju, Masarykova 23, Ljubljana, brezplačna tel. številka:

    080/28 80

 

 

 LITERATURA ZA SONČNE DNI:

- Sean Covey: SEDEM NAVAD ZELO USPEŠNIH NAJSTNIKOV

- Luise L. Hay: ŽIVLJENJE JE TVOJE

- Paulo Coelho: ALKIMIST

- Paulo Coelho: DNEVNIK BOJEVNIKA LUČI

- Jonatan Livingston: GALEB

- Richard Bach: ENO

- James Redfield: CELESTINSKA PREROKBA

- Martin Kojc: UČBENIK ŽIVLJENJA

- Margit Berlič Ferlinc: POLETJE BREZ KONCA

- Margit Berlič Ferlinc: POTOVANJE NEKAM DRUGAM

- Vsa literatura od Sri Sathya Sai Babe

 

 

 

 

 

MEDITACIJA NA SVETLOBO        

 

Priprava:

Miren prostor, izklopi mobilni telefon, povej, naj te ne motijo. Sedi zravnano, vendar sproščeno na stolu, noge niso prekrižane. Roke so na kolenih, dlani so lahko obrnjene navzgor. Pred tem lahko narediš nekaj vaj ali položajev iz joge, da umiriš telo in čustva.

Prižgi svečo, če jo imaš, drugače pa pusti en vir svetlobe.

Trajanje meditacije: Ne več kot 30 minut. Priporočljivo izvajati zjutraj in zvečer.

 

Postopek:

Opazuj plamen sveče. Opazuj, kako se svetloba iz njega širi na vse strani in jo nato prenesi k sebi v točko med obrvmi. Lahko zapreš oči in si pred očmi predstavljaš svetlečo kroglo, ki kroži in se širi na vse strani. Začuti njeno toploto.

 Svetloba se širi po obrazu navzdol, preko vratu vse do središča prsnega koša, kjer si zamisli svetleči cvet, ki se razpira v številnih svetlobnih listih, iz njega pa teče svetloba na vse strani, nazaj navzgor v glavo in prežame tvoje oči. Pomaga, da boš vedno usmerjen predvsem na dobro, da boš videl predvsem pozitivno v vsem okoli sebe.

Svetloba se iz cveta širi navzgor v tvoja usta in jezik, ju prežame in pomaga, da boš govoril resnico, vendar besede, ki bodo čim manj prizadele in kjer bo priložnost, tudi tolažile. Svetloba iz cveta se dviga navzgor in prežame celo glavo, možgane ter misli in pomaga, da se slabe in negativne misli razgradijo in bodo tvoje misli predvsem pozitivne. Svetloba se širi navzdol preko vratu in ramen v tvoje roke in vzpodbuja, da boš vedno pomagal tam, kjer bo pomoč potrebna.

 

Svetloba se iz cveta sredi prsnega koša širi na vse strani in sije vse močneje v bleščeče beli svetlobi. Prežame ves prsni koš in se širi navzdol v tvoje notranje organe, jih energetizira, harmonizira, vitalizira, se razširi navzdol v tvoje noge in pomaga, da boš vedno hodil po poti svetlobe. Svetloba prodre sedaj v spodnji del hrbta in se dviga navzgor po hrbtenici preko križa in ledvenega predela, vse do pleč in ramen, kjer razgradi bremena, ki si jih tukaj vsakodnevno nalagaš. Svetloba se dviga še višje preko zadnjega dela vratu, glave vse do vrha glave, do temena, od koder se lahko kot cvet, ki se razpre, odpreš še višje navzgor in pustiš, da še bolj harmonične in fine energije svetlobe pritečejo v tvoje telo in celega prežamejo.

Nato se s pozornostjo ponovno prestavi v sijoči cvet sredi prsnega koša in pošlji to svetlobo navzven vsem ljudem, ki jih poznaš.

  Predstavljaj si vsakega posebej. Svetloba naj jih prežame in pomaga tudi njim na njihovi poti. Sedaj pošlji svetlobo tudi ljudem, s katerimi se slabše razumeš. Svetloba pomaga, da se hitreje razrešijo in razčistijo vse zamere in nesporazumi, ki smo jih ustvarili med seboj. Sedaj se s svetlobo razširi po celem mestu ali naselju, kjer se nahajaš, naprej preko hribov in dolin po vsej deželi in še dalje preko meja, saj svetloba ne pozna meja, v sosednje dežele, po vsem kontinentu, naprej na sosednje kontinente, preko morij počasi objemi ves Svet v svetlobnem objemu. S svetlobo ga prežami vse do središča, dokler ne postane Svet svetlobe, svetlobe, ki se širi na vse strani in prežema vse rastline, vse živali in vse ljudi na njem. Nato se s svetlobo razširi po vsem osončju, do vseh planetov, vse do Sonca, ki se mu lahko zahvališ za življenje in energijo, ki nam jo daje, razširi se naprej po celotni galaksiji, do vseh zvezd, planetov in naprej v sosednje galaksije, na vse strani, v vse dimenzije v neskončnost kozmosa. Vse je svetloba. Za nekaj trenutkov se lahko ustaviš in spočiješ v tem občutku miru, ki je svetloba.

Nato se počasi potegni s svetlobo nazaj v cvet sredi prsnega koša in se zahvali svetlobi. Z vdihom se dvigni nazaj v točko med obrvmi. Nato pa se lahko z izdihom obrneš navzven v prostor tukaj in sedaj in počasi v svojem ritmu zaključiš z meditacijo. Počasi postani pozoren na zvoke okoli sebe, lahko se pretegneš in odpreš oči.

 

Meditacijo si lahko posnameš na kaseto, tako da bereš počasi in razločno ter jo nato predvajaš.

 

 

 

SPREMNA BESEDA

 

                             Življenje zastavlja vprašanja,

          mi smo vprašani in

           moramo odgovoriti.

                (V.E.Frankl, utemeljitelj logoterapije)

 

Avtor je profesionalno vezan na srečevanje z mladimi v kriznih trenutkih. Z njimi deli lastna spoznanja, svoj odnos do življenja, lastne izkušnje. Z delom, ki je pred nami, poskuša nagovoriti širši krog mladih in jim posredovati lastno izkušnjo.

 

Podnaslov knjige je avtor poimenoval: "nasveti za mlade". Deliti nasvete mladim v obdobju odraščanja je naporna stvar, malo manj za tistega, ki jih deli, malo bolj za tistega, ki jih sprejema. Posebno še, če delimo nasvete, ne da bi bili zanje naprošeni. Če so nasveti podani v knjigi, je zgodba malo drugačna. Vsak lahko sam izbira, ali bo vzel knjigo v roko, lahko izbira, kar ga zanima, "lahko mirno preskoči, kar mu ni všeč", "vzame, kar mu je blizu", ni postavljen v situacijo, da mora poslušati nasvet do konca, se braniti ali pa napadati, imeti slabe občutke nemoči, jeze ali nesporazumov. Tudi če knjigo zabriše v kot, se ne rabi avtorju opravičevati.

 

Vendar obstaja tudi slaba stran: nasveti, izkušnje, spoznanja imajo svojo pravo moč in iskrivost, če so podeljena v osebnem srečanju z drugimi, če je ustvarjeno medsebojno zaupanje, če je prostor in čas za drugega, za njegova iskanja odgovorov, dvome, stiske in sprejemanje odločitev.

 

Avtor pričenja z usodo, na katero nimamo vpliva, ne moremo je spreminjati, ker nimamo dovolj vedenja ali moči, nato se spoprijema z najpogostejšimi dilemami in stiskami mladih, razmišlja o temeljnih vrednotah in začaranih krogih, v katere se zapletamo. Govori o tem, kako se zapletemo in o poteh, ki vodijo iz labirintov življenja. Tudi zaključuje z usodo, vendar jo imamo sedaj v svojih rokah. Iz začaranega kroga vstopamo v krog osebnostne rasti.

 

Avtor med razmišljanja in spoznanja vnaša zgodbo o Demienu, padlem angelu, ki vedno znova vstopa v začarane kroge in se zapleta, vendar so to vedno znova zgodbe s srečnim koncem. Demienu je uspelo, pravi avtor in govori o tem, kaj pomaga, ko si najbolj na tleh. Pri tem pridejo v večji meri do izraza njegova znanja in izkušnje iz duhovnih tehnik in terapevtskih šol.

 

Avtorju je potrebno priznanje, ker se je izognil številnim pastem, ki prežijo na svetovalce, ki se spoprijemajo z aktualnimi temami iz obdobja odraščanja: izognil se je solzavim zgodbam, ni podlegel želji po všečnosti, ne dviga pedagoškega prsta, ne postavlja se v vlogo "velikega učitelja". Vsi začarani krogi, o katerih govori, se na koncu odprejo in razrešijo, ampak takšna je njegova izkušnja. Vendar nam življenje postavlja vprašanja, vedno znova smo vprašani (ne samo v času odraščanja), vedno znova odgovarjamo in ne vedno najbolj uspešno. Na najpomembnejša vprašanja odgovarjamo vedno znova, skozi vse življenje. Ne zato, ker smo slabo odgovorili, ampak, ker gre za pomembna vprašanja, ki terjajo vedno nove odgovore.

 

Avtor posredno ponuja misel, da je edini svet, na katerega lahko vplivamo in ki ga resnično lahko spreminjamo, naš lastni svet. Pri tem smo lahko uspešni, če nam je dopuščeno, da se "brusimo" ob drugih, ne ob njihovih izkušnjah, ampak ob skupnih preizkušnjah. Predvsem o tem, koliko smo se pripravljeni resnično, človeško izpostaviti.

 

Avtor je to naredil s svojimi nasveti za mlade, njegovo delo je na preizkušnji, na preizkušnji je vrednost njegovih vedenj in spoznanj. Želel je pomagati mladim, ko pridejo zanje težki dnevi. Pomembno je, da je uspel pomagati sebi in da je živa priča o tem, da obstaja iskanje, da obstajajo težki dnevi in tudi poti za njihovo premagovanje.

 

Čeprav je avtor knjigo pisal za mlade, govori o stvareh, s katerimi se spoprijemamo na vsem našem popotovanju skozi življenje. Zato vidim njeno vrednost tudi v vzpodbudi za dialog med vsemi, ki se srečujemo s težkimi dnevi.

 

Ob koncu velja opomniti na temeljno avtorjevo sporočilo: ko ti je pretežko in si ostal sam, velja poiskati pomoč.

 

"Dokler si živ, si lahko še marsikaj privoščiš."

 

 

Mag. Janez Vidmar, prof. defektologije

 

 

 

KNJIGO Z DODANIMI ZGODBAMI LAHKO NAROČITE PRI ZALOŽBI:

 STELLA – založništvo in prevajanje

ROBERT POKORNY   s.p.

 

Šmarješke toplice 141      

8220 ŠMARJEŠKE TOPLICE

 

Tel / fax   00386 7 30 73 940

e-pošta: stella@insert.si

 

 

 

Več mladinske literature: Mladinske knjige, lektoriranje

 

NASVETI ZA MLADE - 2. KNJIGA

 

ZDRAVJE - DOMOV

 

Zdravljenje s CAlivito   Kvalitetno in poceni lektoriranje diplomskih nalog. Pri lektoriranju brezplačen prevod povzetka diplomske naloge.   MMS – čudežni mineral