2.  DROGE

 

Imaš slab dan, si napet, imaš vsega dovolj. Želiš pozabiti, se sprostiti ali pa se dolgočasiš?

Droge izgledajo zelo pripravna rešitev. Enostavno je začeti, nič se ni potrebno truditi, le malo denarja potrebuješ na začetku, pa še to ni nujno, saj te drugi častijo.

Tudi alkohol je droga! In to trda, kar pomeni, da povzroča psihično in fizično zasvojenost. Le doba, ko pride do fizične zasvojenosti, je malo daljša kot pri nekaterih drugih drogah. Najprej imaš ti pijačo, potem ima ona tebe.

Če v količini ne pretiravaš, na začetku tudi praviloma ni hudih in nezaželenih stranskih učinkov.

Droge pa ti dajo drugačno zavedanje, se morda sprostiš, smejiš, malo pozabiš na probleme, se zabavaš…

Vendar te zelo hitro potegne v začaran krog.

Droge uživaš vedno več in bolj pogosto. To postane navada in zasvojenost. Poskusiš še z drugimi drogami, saj je čez čas želenega učinka vse manj.

Potrebuješ vedno več denarja. Stranski nezaželeni učinki so vedno močnejši. Vse bolj si nervozen, vse ti gre na živce, vključno z ljudmi. Vedno več se prepiraš. Popolnoma se spremeniš. Si bolj agresiven. Vse težje delaš, razmišljaš samo še o drogi. Izgubiš službo, razideš se s partnerjem, razpade družina, ljudje se te izogibajo. Razmišljaš samo še o tem, kdaj in kako boš drogo zaužili. Zdravje ti peša. Ker ne zaslužiš dovolj, delaš kazniva dejanja, da prideš do denarja, se prodajaš - prostituiraš… Ostane samo še zasvojenost in trpljenje, želenega učinka pa ni več.

 

 


                            


 

 

 

 

 

 

 

Odločitev je tvoja!

Če sam nimaš več moči, da bi izstopil iz začaranega kroga, poišči strokovno pomoč. Pomagali ti bodo. (Naslovi so v prilogah.)

 

ZDRAVJE - DOMOV