ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

Kitajska shizandra (Schisandra chinesis) - wu wei zi -

Kitajska shizandra (Schisandra chinesis) - wu wei zi - je med najbolj cenjenimi zeliščnimi krepčili v kitajskem zdravilstvu. Pomaga prebroditi stresne razmere in vrača bolnikom voljo do življenja. Jagodasti plodovi krepijo ledvice in spolovila, varujejo jetra, utrjujejo živčevje in čistijo kri. Kitajsko ime rastline wu wei zi pomeni "zelišče petih okusov", to pa zato, ker naj bi vsebovalo okuse petih poglavitnih prvinskih energij (voda, les, ogenj, zemlja, kovina). V ustih je zelišče kislega, slanega in nekoliko pekočega okusa. Znanstveniki so se pri raziskavah shizandre posvetili predvsem lignanom, snovem z izrazitim antihepatotoksičnim delovanjem (varujejo jetra pred strupenimi snovmi). Do sedaj so v rastlini odkrili že približno 30 različnih lignanov, ki verjetno vsi pripomorejo k zdravilnemu delovanju. Po letu 1972 je več raziskav dokazalo koristnost shizandre za jetra, v nekem kliničnem poskusu pa so po zdravljenju s shizandro ugotovili izboljšanje pri 76% bolnikov s hepatitisom, pri tem pa zdravilo ni povzročilo nobenih stranskih učinkov.

Shizandra spodbuja tudi delovanje živčevja, zvišuje refleksne živčne odzive in izboljšuje razumsko bistrost. Plodovi (ki so v Immune Formuli) so močno zdravilo proti depresiji, poleg tega pa pomagajo pri razdražljivosti in pozabljivosti. To zelišče spodbuja delovanje maternice in krepi njeno ritmično krčenje. V raziskavah so ugotovili, da je shizandra v kombinaciji s pravim ženšenom (Panax ginseng) adaptogen, saj telesu pomaga pri prilagajanju na strese. Shizandra je cenjeno krepčilo za celo telo, ker krepi in utrjuje številne notranje organe. Je tudi morda eno najbolj znanih spolnih krepčil za moške in za ženske. Velja za zelišče, ki spodbuja spolno slo pri moških in njihovo spolno moč. Čeprav je spodbudilo, shizandro kitajsko zeliščarstvo uporablja za "pomirjanje duha in umiritev srca". Dajejo jo pri nespečnosti in motenem spanju. To zelišče je zato lep primer, kako imajo lahko adaptogena zelišča včasih nasprotujoče si vplive, s katerimi uravnavajo telesno delovanje. S shizandrinimi plodovi na Kitajskem že od nekdaj zdravijo nevroze in druge duševne bolezni. Dajejo jih tudi za večjo zbranost ter usklajenost gibov. Plodovi so starodavno zdravilo proti pozabljivosti in razdražljivosti. S tem zeliščem zdravijo tudi okužbe dihal, kakršni so npr. kašelj, težavno dihanje in sopenje. S shizandro krepijo in utrjujejo delovanje ledvic ter s tem uravnavajo količine tekočin v telesu. Zelišče je zato koristno pri odpravljanju nočnega znojenja, bolezenske žeje in prepogostega uriniranja. Lahko, da bi bila zelo dobrodošla pomoč pri inkotinenci (nehotenem uhajanju urina). V novejšem času so začeli Kitajci zdraviti z njo koprivnico, ekceme in druge težave s kožo. Ima pa zdravilni učinek še pri drugih težavah, kot so driska, griža, oslabeli vid in sluh.

Zdravljenje   Kvalitetno in poceni lektoriranje diplomskih nalog. Pri lektoriranju brezplačen prevod povzetka diplomske naloge.   MMS – čudežni mineral