ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

 

PARADIŽNIK

 

70% njegovih celičnih obrambnih snovi sestavljajo likopeni, posebna vrsta karotinov. Ti likopeni varujejo in stabilizirajo oljnato-vodnate varovalne membrane naših telesnih celic ter membrane številnih, v njih nakopičenih, tako imenovanih organelov, kot so npr. mitohondriji, v katerih maščobe in glukoza (ter koencim Q-10 – op. JM) zgorevajo v celično energijo, ali lizosomi, v katerih se predelujejo ali razgrajujejo celični sestavni deli. Prav te naloge opravljajo  likopeni že v paradižniku. Brez zaščitnih snovi najprej opeša ostrina vida (prvi opozorilni znak), nato začno propadati sluznice v celotnem telesu in prenehajo varovati organizem pred napadi virusov, glivic in bakterij. Posledica so zdravstvene težave, pa tudi resne bolezni, kot je npr. rak.

Likopeni, karotini in druge dragocene snovi v paradižniku so topni v maščobah. Paradižnik vsebuje poleg varovalnega likopena (antioksidanta) še zelo veliko biotina (vitamina B7, ki je odločilen za kožo, lase in nohte ter sladkor v krvi), niacina (vitamin B3 je za dobro razpoloženje in trdno spanje), folne kisline (vitamina B4 za življenjsko radost, nastajanje krvi, celično rast), vitamina C (za imunski sistem) in vitamina E (za imunski sistem, srce in ožilje). Paradižnik je bogat tudi s kalijem (skrbi za prenos hranilnih snovi v celice, odstranjuje vodo iz telesa, pospešuje nastajanje seča), cinkom (pomemben za vezivna tkiva in nastajanje hormov ter v primeru sladkorne bolezni) in vlakninami (pospešuje prebavo). Zdravljenje s paradižnikom: krepi notranjo zgradbo celic, pospešuje presnovo, varuje in krepi sluznice celega  telesa, varuje pred okužbami, pomaga pri nastajanju zdrave kože, zvečuje količino sladkorja v krvi in zato poživlja možgane in živčevje ter pomaga pri kronični utrujenosti, izboljšuje razpoloženje in omogoča miren spanec, pomlajuje celice, krepi srce, odstranjuje vodo iz telesa in pospešuje izločanje urina (diuretik), pomaga pri nastajanju novih vezivnih tkiv, pospešuje nastajanje hormonov, odpravlja prebavne motnje, npr. zaprtost.

 

 

  Kvalitetno in poceni lektoriranje diplomskih nalog. Pri lektoriranju brezplačen prevod povzetka diplomske naloge.   MMS – čudežni mineral