ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

PEGASTI BADELJ (Sylibum marianum)

 

Pegasti badelj ali bodečnico uporabljajo v Evropi kot zdravilo proti depresiji in boleznim jeter že več stoletij, če ne tisočletij. Novejše raziskave so potrdile veliko učinkovitost zelišča pri varovanju jeter pred poškodbami zaradi zastrupitve z alkoholom, strupi (pesticidi, insekticidi) in celo zdravili. Jetra so velik in pomemben človeški organ – tovarna za razstrupljanje. So glavni organ v procesu presnavljanja ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Le v zdravih jetrih se razgrajuje holesterol v žolčne kisline, in če je ta proces moten, se to pozna v krvni plazmi (preveč je holesterola). Posledice so lahko kmalu katastrofalne. Žolčne kisline se stekajo v tanko črevo, kjer so nepogrešljive za razgradnjo maščob, ki jih zaužijemo. V jetrih potekajo tudi sinteza in razgradnja aminokislin. Razgrajujejo tudi strupe, ki nastajajo pri prebavi zaužite hrane. V jetrih nastaja tudi hemoglobin s pomočjo bakra in železa.

Zato je pri vprašanju anemije (slabokrvnosti) vedno treba preiskati tudi jetra. V jetrih, kot smo že omenili, poteka tudi pretvorba beta karotena v vitamin A. Težave z jetri odkrijemo sorazmerno pozno, zato je prav, da o njih razmišljamo vsak dan. Pomembno je vedeti, da je lahko velik del jeter otrdel (cirotičen), medtem ko preostali del še vedno opravlja svojo funkcijo. To ne pomeni, da smo zdravi, ker se pač ne kažejo pri nas še nobeni simptomi bolezni, pač pa to pomeni, da so jetra hudo bolna, in da jih je treba nujno zdraviti. Kako to vemo? Npr. da smo anemični ali depresivni – to je lahko znak bolezenskega stanja naših jeter. Po letu 1970 raziskujejo Nemci predvsem zdravilne lastnosti silimarina, ene izmed sestavin badljevih semen. Ta snov izjemno varovalno deluje na jetra, ohranja njihovo normalno delovanje in preprečuje poškodbe, ki bi jih na njih lahko povzročile različne zelo strupene snovi. Z dolgoletnimi raziskavami so ugotovili, da lahko pomaga celo pri popolni odpovedi jeter, posledici hudih strupov za jetra, npr. ogljikovega tetraklorida ali strupov zelene mušnice. Danes v Nemčiji s silimarinom uspešno zdravijo hepatitis in celo cirozo jeter. Na splošno velja, da je treba uživati pegasti badelj tem bolj, čim bolj smo izpostavljeni strupom (tudi zdravilom) in onesnaženemu okolju.

 

Zdravljenje s Svetlobo in psihoterapevtsko svetovanje.   Kvalitetno in poceni lektoriranje diplomskih nalog. Pri lektoriranju brezplačen prevod povzetka diplomske naloge.   MMS – čudežni mineral