ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

SIVI OREH (Juglans cinerea)

 

Je do 30 m visoko listopadno drevo, doma v severnoameriških gozdovih. Lubje vsebuje naftakinone (tudi juglon, juglandin in juglandske kisline), rastlinsko in eterično olje ter čreslovine. Naftakinoni delujejo preibližno enako odvajalno kot antrakinoni, ki jih vsebujeta sena (Cassia senna) in kitajska rabarbara (Rheum palmatum). Juglon je močno odvajalo (proti zaprtosti), poleg tega je učinkovito sredstvo proti mikrobom (antibiotik) in črevesnim zajedalcem, morda pa zavira tudi razvoj rakavih celic!

Indijanska plemena so uporabljala lubje sivega oreha kot krepčilo in odvajalo. V tej vlogi so ga od njih prevzeli tudi priseljenci iz Evrope. S pripravki iz sivega oreha so zdravili več bolezni, tudi sklepno revmo in artritis, glavobol, grižo, zaprtje in rane. Je primerno zdravilo proti kroničnemu zaprtju, ker nežno spodbuja normalno gibanje črevesja in potiskanje blata. Sivi oreh znižuje količino holesterola v krvi in spodbuja jetra pri izločanju strupenih snovi iz telesa. Učinkovito odpravlja črevesne zajedalce, zaradi trpkosti in protimikrobnega delovanja, pa ga pogosto predpisujejo pri griži.

 

Zdravljenje s Svetlobo in psihoterapevtsko svetovanje.   Kvalitetno in poceni lektoriranje diplomskih nalog. Pri lektoriranju brezplačen prevod povzetka diplomske naloge.   MMS – čudežni mineral