ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

STRAH NAS UBIJA.

STRAH JE NAŠ NAJVEČJI SOVRAŽNIK.

Skoraj 20 let sem zavestno "delal" na sebi, na osebnostni in duhovni zrelosti... In potem sem zbolel. 6 mesecev trpljenja, neprespanih noči, napihovanje, bolečin v trebuhu... Zdravniki niso našli nič posebnega, le manjša odstopanja ... v bistvu bi moral biti zdrav. Alternativna medicina si je bila dokaj enotna: nepretočnost jetrno vraničnega meridiana, hlad v trebuhu..??? Nobene terapije niso bistveno pomagale... hitri test na kandido Candis5 je bil pozitiven, torej preveč razširjena kandida... Diete so pomagale.. malo, pa se je spet poslabšalo. In potem me je postajalo že strah noči, bojazen, da spet ne bom mogel spati in skrbi, da bom drugi dan popolnoma nenaspan. Strah me je bilo trpljenja... bolezni... smrti. Stres dvigne sladkor v krvi, s čemer se ponovno nahrani kandida in začaran krog je tu.

Spoznaval sem, da mi strah škodi, pa si nisem znal bistveno pomagati. Soočal sem se sam s seboj in sem se nekako pripravil do tega, da sem sprejel bolečine in tudi smrt, če bo nujno tako. Spoznal sem novo dimenzijo predanosti in sprejemanja življenja. Le tako sem lahko šel preko strahu. Tega sem se moral zavedati ves čas, saj mi je strah že zelo zlezel pod kožo. Bolečine pa so ga hranile.

Ob tem so prišla spoznanja, da sem bil zelo prežet tudi z drugimi strahovi in bojaznimi: "Kaj bo, če..." Kaj si bodo ljudje mislili, kakšno mnenje si bodo ustvarili, kakšen vtis bom naredil... v službi, v pogovorih z ljudmi, nastopi, govori... mislim, da je to zelo razširjen strah pri nas Slovencih zaradi česar smo tako "zadržani, uglajeni, zatrti". Tudi slovenski pregovori nas na to opominjajo: "lastna hvala se pod mizo vala, molk je zlato, kdor molči petim odgovori, lastna hvala cena mala" itd.  Kako bom naredil to ali drugo delo in nalogo... Nekje na meji zavednega je bila bojazen, da izgubim službo, kaj bo potem... Občasen strah, kako bodo znesle finance (iz meseca v mesec). Ali bo avto še delal... Kako bo otrok v šoli, ker ni dovolj odgovoren... Skrbi takšne in drugačne. Pa saj te skrbi imamo vsi! Eni bolj drugi manj.

Psihologi so mnenja, da je strah do določene mere koristen, ker nas varuje pred nesrečami ipd. Vendar pa previdnost ne rabi izvirati iz strahu. Ker vemo, da na ledu drsi, bomo po njem hodili bolj previdno ali izbrali drugo pot. Pa nas ne rabi biti strah, da si bomo zlomili nogo ipd. V življenju smo lahko previdni brez strahu, saj že imamo izkušnje. Strah pa nas praviloma samo ovira, saj nas naredi toge in nesproščene.

Predvsem pa si s strahom, bojaznimi in skrbmi ustavimo pretok energije v telesu, ter s tem ustvarimo neravnovesje in pogoje za bolezen. Če pri tem vztrajamo, nas najprej boli, nato zbolimo in če vztrajamo tudi umremo.

Najvišja cena, ki jo plačamo za strah, pa je, da ne živimo polno. Smo samo na pol živi. Smo v krču, pod kontrolo, nesproščeni, življenje nam je naporno, pod prisilo po naučenih vzorcih.

Ko se znebimo strahu, se ponovno rodimo in zaživimo s celim duhom in telesom.

Pogum je potreben tam, kjer je strah. Kjer ni strahu, je tudi pogum odveč.

Živi ali umri!

Česa vas je strah?

Zdravje in dodatki k prehrani   Kvalitetno in poceni lektoriranje diplomskih nalog. Pri lektoriranju brezplačen prevod povzetka diplomske naloge.   MMS – čudežni mineral