ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

 

KAKO NAM POMAGA ZA ZDRAVJE

TRPOTEC (Plantago)

 

Trpotec ali bolhačica, oziroma psilum, kot mu še rečejo je varno in učinkovito odvajalo. Drobna, rjava semena in njihove luščine  so podobne bolham, zato rastlini pravijo tudi bolhačica. Semena so brez okusa, v vodi pa zelo nabreknejo in že v ustih postanejo želatinasto sluzasta (zato je potrebno uro po obroku  popiti še 2-3 dcl vode). Veliko popite tekočine seme v črevesju močno poveča prostornino blata, ga zmehča in mu s tem olajša prehod skozi debelo črevo. Poglavitne sestavine v trpotcu so: rastlinske sluzi (arabinoksilan), trdno olje (2,5% - predvsem linoleinska, oleinska in palmitinska maščobna kislina) in škrob.

V kliničnih poskusih, ki so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja potekali v ZDA, Nemčiji in skandinavskih deželah, so ugotovili, da je trpotčevo seme odvajalo (proti zaprtju) in hkrati tudi sredstvo proti driski – tako uravnava delovanje črevesja, podobno kot to v telesu počnejo še številne druge zdravilne rastline. Trpotec deluje proti zaprtju, predvsem kadar je ta težava posledica preveč napetega ali preveč sproščenega črevesja. Semena in luščine vsebujejo veliko vlaknin in sluzi. Zelišče je učinkovito tudi pri zdravljenju številnih drugih težav s črevesjem, tudi sindroma razdražljivega črevesa, ulcerativnega kolitisa in crohnove bolezni. V Indiji s trpotcem zdravijo tudi grižo. Trpotčevo seme je učinkovito zdravilo proti hemoroidom, saj mehča blato in s tem zmanjšuje draženje razširjenih in ohlapnih ven. Nadalje je razstrupljevalec, ker želatinasta sluz, ki nastane ob nabrekanju semen, vsrka velike količine strupenih snovi v črevesju, vse skupaj pa se potem izloči iz telesa. Trpotec predpisujejo tudi v primeru prevelike želodčne kisline (zgaga).

 

Zdravljenje s Svetlobo in psihoterapevtsko svetovanje.   Kvalitetno in poceni lektoriranje diplomskih nalog. Pri lektoriranju brezplačen prevod povzetka diplomske naloge.   MMS – čudežni mineral