ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

 

KAKO NAM POMAGA ZA ZDRAVJE VITAMIN D3

 

Vitamin D je v maščobi topen vitamin. V ledvicah predstavlja vir iz katerega nastane hormon, ki je potreben za absorbcijo kalcija. V telo ga vnesemo s hrano in dodatki k prehrani ali pa se sintetizira v koži pod vplivom sončnih žarkov. 15-20 minut sončenja dnevno ali 3-4 ure sprehoda je dovolj za dnevne potrebe po vitaminu D. Težava je v zimskih mesecih, še posebej pri starejših ljudeh, ki pogosto ne odidejo od doma. Nujno je potreben za razvoj in normalno gostoto kosti in trdnost zob. Njegova aktivna oblika je D3. Uživajte vitamin D3 vedno skupaj s kalcijem, še posebej, če imate osteoporozo. Ni še zelo dolgo tega, ko so vitaminu D pripisovali le, da krepi kosti in zobe.

Novejše raziskave pa so odkrile še mnogo več:

·         vitamin D deluje kot "modulator vnetij" - z umirjanjem nekaterih kemičnih posrednikov ovira izbruh vnetij. Če je v telesu premalo vitamina D, se npr. nenevarni mozolji ali izpuščaji spremenijo v boleče, pordelo gnojno žarišče

·         vitamin D pospešuje nastajanje obrambnih celic (limfocitov T) v žlezi timus (priželjc), ki pa se z leti zmanjšuje (krni). Zato je pomembno dovajanje vitamina D z  poleg tega pa število obrambnih celic (limfocitov T).

·         z vplivanjem na presnovo kalcija, vitamin D pospešuje prenašanje impulzov od ene živčne celice do druge. Je torej psihovitamin, ki pospešuje zmožnost za koncentracijo in učenje (igra vlogo nevrotransmitorja)

Dnevno moramo odrasli zaužiti najmanj 5 mcg (mikrogramov) vitamina D, dojenček do 12 meseca starosti pa ga potrebuje najmanj 12 mcg na dan.

 

 

SUPER MEGA 50 VSEBUJE TUDI - vitamin D 400 IE - VSTOPI

   

 

Zdravljenje s Svetlobo in psihoterapevtsko svetovanje.   Kvalitetno in poceni lektoriranje. Pri lektoriranju diplomskih nalog brezplačen prevod povzetka naloge.   MMS – čudežni mineral