ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

KAKO NAM POMAGA ZA ZDRAVJE

ZELENI ČAJ - čajevec

 

»Bolje se je odreči hrani za tri dni, kot čaju za en dan« (kitajski pregovor)

 

Čaj (na Kitajskem ga imenujejo Ča) je postal že tako vsakdanji napitek, da navadno kar pozabimo na njegove zdravilne lastnosti. Kitajci, ki so ga začeli piti okrog leta 3000 pr.n.š., so ga cenili kot spodbujevalo ter zdravilo za čiščenje sluzi in izboljševanje prebave. Tri osnovne zvrsti čaja, zeleni, črni in oolong, pridobivajo iz listov iste rastlinske vrste, vendar z različnimi postopki. Mlade, zelene liste in njihove poganjke posušijo na soncu ali s segretim zdrakom), jih zvijejo in tako dobijo zeleni čaj. Oolong čaj naredijo iz zelenih listov, ki jih razprostrejo na soncu, nato malce zdrgnejo in delno fermentirajo.

Črni čaj pa je popolnoma fermentirana različica. Čaj je močno in dihotonično farmakološko aktiven, predvsem zaradi katehinov in metilksantinov. Čaj učinkuje kot antikoagulant, varuje arterije, deluje proti bakterijam in čirom, zavira razjede, deluje proti driski in proti virusom, je diuretik (odvaja vodo), analgetik (blaži bolečine) in rahlo sedativen (pomirja, če je brez kofeina). Pri živalih so se čaj in njegovi izvlečki izkazali za močne zaviralce različnih vrst raka. Pivci čaja imajo manj arterioskleroze (poškodovanih in zamašenih žil) in manj kapi. Zeleni čaj, ki je zelo priljubljen v azijskih deželah (pa tudi v Sloveniji) ima več katehinov, sledita mu čaj oolong in črni čaj. Zeleni čaj je torej najučinkovitejši. Zeleni in črni čaj enako koristita ožilju (arterijam). Raziskave na Daljnem vzhodu kažejo, da nekateri zeleni čaji zmanjšujejo tveganje za nastanek raka (predvsem želodčnega in kožnega), ker  krepijo imunski sistem. Kitajske raziskave dopuščajo možnost, da bi s čajevcem lahko pomagali pri hepatitisu, na Japonskem pa so leta 1990 v čajevcu našli sestavine, ki preprečujejo zobno gnilobo.

Mega Protect 4 Life - formula antioksidantov in rastlinskih izvlečkov - VSEBUJE TUDI ZELENI ČAJ

 

 

Zdravljenje s Svetlobo in psihoterapevtsko svetovanje.   Kvalitetno in poceni lektoriranje diplomskih nalog. Pri lektoriranju brezplačen prevod povzetka diplomske naloge.   MMS – čudežni mineral