ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

LUCERNA (Medicago sativa)

 

Lucerna (nemška detelja ali alfalfa) vsebuje izoflavone, kumarine, alkaloide, vitamine in porfirine. Izoflavoni in kumarini delujejo podobno kot estrogeni, zato jo lahko s pridom uporabljamo za zdravljenje težav z menstruacijo in v menopavzi.. Vsebuje še veliko beta karotena, vitaminov A, B, C, D, E in K ter mineralov kot so: kalij, železo, kalcij in fosfor.  V telesu deluje kot raztrupljevalec, ker vsebuje veliko klorofila (slabokrvnost) Pomaga pri sluzničnih razjedah, saj je alkalna in nevtralizira želodčno kislino (zgaga).

Alfalfa je laksativ, diuretik in znižuje telesno temperaturo. Pomaga imunskemu sistemu in preprečuje prezgodnje staranje, zdravi težave s prostato in celo povečuje nastajanje mleka. Lucerna je odlična za prebavo, saj vsebuje tudi veliko število encimov. Plinij (23-79 n.š.) je v svojih zapisih omenil, da je lucerno v Grčijo prenesel perzijski vladar Darij (550-486 pr.n.š.), ko je napadel Atene. Semena lucerne uporabljajo ljudje v prehrani že na tisoče let. Alfalfa ni posebej močno zdravilo; ima pa zato širok spekter delovanja in je zelo koristna kot zdravo živilo za okrevajoče bolnike, ki potrebujejo lahko prehrano.

Opozorila: če jemljete antikoagulante, ne uživajte lucerne, ker vsebuje veliko vitamina K, ki pomaga strjevati kri. Če imate avtoimunsko bolezen, ravno tako ne uživajte lucerne.

 

 

 

Zdravljenje s Svetlobo in psihoterapevtsko svetovanje.   Kvalitetno in poceni lektoriranje diplomskih nalog. Pri lektoriranju brezplačen prevod povzetka diplomske naloge.   MMS – čudežni mineral