Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSI
   

LUGOLOVA RAZTOPINA IN JOD:

Lugolova raztopina* je raztopina joda 5% in kalijevega jodida 10%. Je antiseptik z močnim antibakterijskim, protivirusnim in protiglivičnim delovanjem. Uradna medicina jo dandanes priporoča prvenstveno zunanjo uporabo, le v izjemnih primerih za akutno zdravljenje nekaterih endokrilnih bolezni. Se pa je v zgodovini zdravilo z Lugolovo raztopino najrazličnejše bolezni - zdravniki so jo priporočali 150 let. Tudi članek v aprilski (2014) številki revije Misteriji - (je objavljen na spletu - tukaj), daje nasvete, kako si z njim pomagati pri številnih boleznih, kot tudi ponovno vzpostaviti ustrezno raven joda v telesu, saj pomanjkanje le tega vodi v številne tegobe in bolezni. Lugolova raztopina je seveda zelo poceni, ne da se je patentirati in morda je tudi to dodaten razlog za omejevanje njegove uporabe s strani farmacije. Pomanjkanje joda v telesu je dandanes svetovni problem. Do tega je prišlo zaradi neustreznega izkoriščanja zemlje in osiromašenosti prsti z minerali, kot tudi zaradi onesnaženja, saj telo, ki vsebuje veliko toksinov ne more absorbirati in izrabiti zadostne količine joda.

*Originalna sestava po dr. Lugolu: 5% elementarnega joda v 10% raztopine kalijevega jodida. Doziranje: 1 kapljica vsebuje približno: 6,25 mg joda (2,5 mg joda in 3,75 mg kalijevega jodida). Recept prihaja od francoskega zdravnika Jean Guillaume Auguste Lugola iz 1829 leta.

Načini uporabe, aplikacija preko kože in številne druge informacije: http://narava-zdravi.biz/uporaba-lugolove-raztop..html

Joda v prsti primanjkuje, razen tega pa organizmi polni toksinov ne morejo ustrezno izrabiti količine joda, ki je na razpolago. Dodaja se v določene jedilne soli, vendar iz njih izpareva, zato je dopolnjevanje joda smiselno. Višek joda telo po naravni poti izloči.

30 ml Lugolove raztopine - 17 EUR, po originalni recepturi - VSTOPI.

VEČ O ZDRAVILNIH UČINKIH JODA IN LUGOLOVI RAZTOPINI

Jod je nujen za zdravje prostate, dojk, jajčnikov in predvsem žleze ščitnice. Pomanjkanje povečuje tveganje za raka na ščitnici, pri ženskah na dojkah... Kapljica Lugolove raztopine na dan (razredčene v vodi ali soku) po izjavah nekaterih zdravnikov eleminira prvo fazo razvoja raka, ter ubije abnormalne celice, ki krožijo po telesu. Povečan vnos joda se povezuje z manjšo pogostostjo raka dojke in prostate in obratno. Jod se sicer v majhnih količinah dodaja nekaterim vrstam kuhinjske soli, vendar iz nje tudi počasi izpareva. Razen tega pa je jod, ki je dodan soli, biološko slabo uporaben, torej telo ne absorbira vsega ampak le del. Japonci zaužijejo na dan največ joda in zato so med najbolj zdravimi narodi. Jod je tudi odličen antiseptik in bakterije in virusi nanj ne morejo razviti odpornosti. Nekateri zdravniki so poročali, da je učinkovit pri zdravljenju mononukleoze. Jod se koristi za sterilizacijo vseh materialov in površin v bolnicah.

ZAKAJ RAVNO LUGOLOVA RAZTOPINA?

Kombinacija joda in kalijevega jodida je najbolj učinkovita saj se jod slabo topi v vodi in dobro v kalijevem jodidu, razen tega pa določeni deli telesa potrebujejo jod in drugi jodid. Npr. ščitnica in koža potrebujeta jodid, prostata in prsi pa v glavnem jod. Razen tega pa ta raztopina omogoča najboljšo absorbcijo oz. izkoristek obeh sestavin.

 

ZGODOVINA UPORABE LUGOLOVE RAZTOPINE

Lugolova raztopina se uporablja v medicini že 180 let. Iznašel jo je 1829 leta francoski zdravnik Jean Guillaume Auguste Lugol. Uporabljali so jo za zdravljenje protina - putike in obolenju ščitnice, pri pretiranem izločanju ščitničnega hormona. Še pred sedemdesetimi leti je bila Lugolova raztopina in kalijev jodid univerzalno zdravilo. Če zdravniki niso točno vedeli, kaj je pacientu, so mu predpisali kalijev jodid, s čemer so pogosto odpravili težave. Uporabljali so jo tudi pri ljudeh za zmanjšanje posledic radioaktivnega sevanja v nesreči v nuklearki Černobil. Uporablja se tudi za hitro dekontaminacijo vode, da je ponovno pitna.

 

Predvideva se, da človeškemu organizmu dandanes najbolj primanjkuje joda, magnezija in selena. Jod pomaga pravilno izkoristiti beljakovine in bolniki, ki jim primanjkuje joda, jim primanjkuje tudi beljakovin. Za optimalno delovanje potrebuje jod endokrilni sistem, žleza ščitnica, imunski sistem, presnova, razen tega pa z zadostno količino zmanjšamo možnost rakastih obolenj. Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je največ motenj v delovanju možganov in posledično duševnih motenj pri novorojenčkih posledica pomanjkanja joda pri nosečnicah.

SIMPTOMI POMANJKANJA JODA SO LAHKO:

 • hladne roke in stopala
 • mišični krči
 • nagnjenost k debelosti
 • zaprtje
 • slab spomin
 • depresija
 • slabost
 • suha koža
 • krhki nohti
 • edem
 • mialgija

Naravni viri joda so: morske ribe, školjke, jajce, ananas, temnozelena zelenjava. Vendar pa je v navedenih živilih zelo malo joda in če bi želeli zaužiti 13 mg joda na dan, bi morali pojesti 9 kg rib.

LUGOLOVA RAZTOPINA: FORMULA IN IZDELAVA
 

Lugolova raztopina je na voljo v različnih potencah od 1%, 2% ali 5% joda. 5% raztopina je sestavljena iz 5% joda in 10% kalijevega jodida zmešanega v destilirani vodi, ki ima skupno vsebnost joda 126,5 mg/ml. Kalijev jodid je osnovna, da je jod topen v vodi. Lugolova raztopina ne vsebuje alkohola.

Dodatna uporaba v medicini:

 • Lugolova raztopina se uporablja kot testni indikatorj za prisotnost škroba v organskih spojinah, s katerim reagira in obarva temno modro/črno.

 • Med kolposkopijo se Lugolova raztopina uporablja za testiranje na materničnem vratu in vagini. Rakasto tkivo se obarva drugače v primerjavi z okoliškim tkivom. Biopsija sumljivega tkiva se potem lahko izvede. To se imenuje Schillerjev preizkus.

 • Lahko se uporabijo tudi za boljšo vizualizacijo Mukogingivalnih anomalij v ustih s podobno metodo obarvanja kot že omenjeno kolposkopijo.

 • Lugolova raztopina se lahko uporablja tudi v različnih poskusih pri opazovanju celične membrane in procesa osmoze.