ZDRAVJEZDRAVJE E-KNJIGEZDRAVJE PREHRANAZDRAVJE ODNOSIZDRAVJE VZGOJATERAPIJE ZDRAVJEZDRAVJE DUHOVNOST

 

TELESNO GIBANJE IN DRUGI NAČINI ZA VZDRŽEVANJE TELESA

 

Telesno gibanje - rekreacija in/ali fizično delo vsaj vsak drugi dan in če je le možno, je dobro, da se prepotimo.

Če ne pretiravamo, telesno gibanje ugodno vpliva na počutje, uskladi energetske tokove v telesu in pospeši izločanje strupov iz telesa. Ohranja prožnost in moč mišic, izboljša trdnost kosti, upočasnjuje staranje, sesedanje hrbtenice...

Posebej bi izpostavil redno vadbo Joge. Najlažje in bolj kvalitetno se jo lahko naučimo na kakšnem tečaju ali iz kvalitetnih knjig, nekaj video materiala pa se da izposoditi tudi v večjih videotekah.

Kako hitro propadajo mišice, če jih ne uporabljamo, pove podatek, da se v devetih dneh mirovanja oziroma ležanja zniža zmogljivost organov za 21%, že samo srce se skrči za 10 odstotkov.

Znanstveniki so ugotovili, da prava mera gibanja zagotavlja daljše življenje in ohranja zdravje. Kdor porabi za trening več kot 3500 kalorij na teden, torej če v tem pretirava, si življenjsko dobo spet skrajša.

Srce športnika udari na minuto 60 krat namesto 80 krat, torej dela 25 odstotkov manj in zato bije dvajset let dlje.

Od vseh športov je najbolj praktičen tek, ki aktivira kar 70 % mišic. Pred tekom je potrebno z ustreznimi vajami mišice segreti. Zmeren tek  povzroča, da se telo in možgani preplavijo s kisikom, omogoča lažji pretok misli, zviša se odpornost, znižuje pa se krvni tlak, raven holesterola, sečne kisline. Tek preprečuje sladkorno bolezen, osteoporozo, nespečnost... Tek zbuja seksualno poželenje in dobro razpoloženje ter krepi samozavest. Pri počasnem teku, pri katerem se ne zadihamo, mišice kurijo maščobo, sladkor (glukoza) pa ostane možganom. Kdor teče, avtomatično začne bolj pravilno jesti, saj tek prebudi inteligenco telesa, ki nam tako sporoča, kaj potrebujemo.

Po pol ure lahkotnega teka se sprošča še serotonin, ki preplavi možgane z občutkom sreče, ACHT poskrbi za kristalno budnost in endorfini zalijejo telo, kar povzroči občutek radosti.

Z ustrezno mišično aktivnostjo lahko celo določamo, kateri hormon se bo izločal.

Če delamo vaje za krepitev moči, se proizvaja testosteron, ki povzroča rast mišic in napolni človeka s svežostjo, poletom in energijo.

Naredimo deset do petnajst enakih vaj, nato pa takšen niz vaj še tri do štirikrat ponovimo. Med posameznim nizom vaj, ko so bile mišice desetkrat ali petnajstkrat zelo napete, naredimo daljše odmore dolge 60 ali 90 sekund, da si mišice spet opomorejo. Pravilno izvedbo vaj nas lahko hitro nauči inštruktor fitnessa.

Če med nizi vaj naredimo samo kratke odmore dolge 10 do 30 sekund, si mišice še ne opomorejo. Človek postaja po vsakem nizu vaj vse šibkejši, dokler mu moči sploh ne zmanjka. Takrat začnejo mišice proizvajati drugo sredstvo za obnovitev, rastni hormon. Ta spodbuja mišični razvoj in kurjenje maščob ter jamči za mladost in gladko kožo.

Priporočljivo je delati vaje za raztezanje (npr. vaje iz Joge), vaje za moč (npr. fitnes) in vzdržljivost oziroma kondicijo (npr. tek). Če redno opravljamo razna fizična dela lahko vaje za moč in vzdržljivost izpustimo, koristile pa nam bodo raztezne vaje, s katerimi bomo vzdrževali prožnost in gibljivost.

 

Na izboljšanje počutja in zdravja pa vpliva tudi sonce.     

Znanost ugotavlja, da sonce pripomore k boljšemu počitku in spancu ter preprečuje nespečnost. Odrasli potrebujemo poleti manj spanja kot pozimi. UV-žarki vzpodbujajo delovanje ščitnice in izločanje hormonov, ki dvigujejo metabolizem in aktivnost organizma. Strupi se hitreje razkrajajo in odpravljajo iz organizma, prekrvavitev kože in podkožja je boljša, kar pripomore k bolj gladki, čvrsti in napeti koži, kljub izgubi odvečnega maščevja. Poleti so tudi diete uspešnejše in hujšanje je lažje. Zmerno izpostavljanje soncu vzpodbuja obnavljanje kože, nohtov in las. Sonce tudi vzpodbuja delovanje spolnih žlez in krepi spolni nagon, stabilizira živčni sistem in dviguje razpoloženje. Vzpodbuja tudi psihično in intelektualno aktivnost. Raziskave so pokazale, da je človekova intelektualna zmogljivost po sončenju boljša. Jutranje sonce je najbolj zdravo in najbolj priporočljivo se je izpostavljati soncu med osmo in deseto uro dopoldan. Pretirano izpostavljanje sončnim žarkom pa je seveda nevarno.

 

Imunski sistem torej ohranjamo in izboljšujemo z redno telesno aktivnostjo, občasno izpostavljenostjo sončnim žarkom (štiri do petkrat na teden do pol ure), z dovolj spanja, znižanjem previsoke teže, uživanjem nenasičenih maščobnih kislin (rastlinska, ribja olja) in probiotičnih izdelkov, ki pomagajo uravnati črevesno floro. Zaužiti je potrebno dovolj beljakovin, vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Tudi smeh deluje pozitivno na imunski sistem in znižuje stresni hormon kortizol.

 

Neaktivnost, mraz, premalo spanja in sonca pa imajo na razploženje negativen vpliv.

 

Naj navedem še nekaj drugih načinov za negovanje in vzdrževanje telesa:

Ustrezna higiena, enakomeren bioritem, dovolj spanja, masaža, uporaba naravne kozmetike -  vlažilnih, hranilnih krem za kožo, savna, ustreznejša drža telesa, zdravo ležišče in lega telesa (Feng Shui), urejeno in zmerno spolno življenje (prepogosti spolni odnosi z izlivom semena moškim izčrpavajo telo zaradi prekomerne izgube energije in vitalnih snovi)...

 

 

ZDRAVJE - DOMOV